Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е на мнение,

...
Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е на мнение,
Коментари Харесай

Овчаров: Активността на Пеевски и групата Д2 за Лукойл не е случайна. Още не са се разбрали кой да я купи

Бившият министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров е на мнение, че за бъдещето на “Лукойл ” има 2 разновидността и мощните на деня “все още не могат да се схванат кой тъкмо и по какъв начин да се опита да купи компанията ”.

" Не желая да злоупотребявам с имена, тъй като нямам съответна информация, само че като видите интензивността на Делян Пеевски и групата " Д2 ", е явно, че това не инцидентно. Политическата поръчка е явна и очевидно те са решили да съчетаят политическия резултат с стопански ”, счита Овчаров.

" Вчера чувам този агитпроп по малкия екран по какъв начин България посредством златната си акция щяла да дефинира какъв да е притежател. Ама няма такива права! Държавата, в случай че желае, може да национализира “Лукойл ”; страната може да вкара по този начин наречения “особен шеф ”, само че собствеността си остава на “Лукойл ”. Това се пробва да ни каже “Лукойл ”: “Каквото щете правете, само че въпроса за собствеността ще го решаваме ние, а не Делян Пеевски и не Делян Добрев ”. Бил съм представител на страната и ви споделям, че това, което си припомням, без да бъда 100% сигурен, е, че представителят на страната има право на несъгласие в Надзорния съвет единствено в 2 случая - когато закриват производства или когато се ликвидира цялото дружество. Тук не става дума за който и да било от тези разновидности ”, изясни Овчаров.

Той напомни ориста на “Булгартабак ” и КТБ, изразявайки опасения за бъдещето на рафинерията. Дори и собствеността да бъде заменена обаче, той не вижда “никаква причина, заради която рафинерията да спре да работи ”.

“Това е основният миг - в чии ръце ще падне тази рафинерия и по какъв начин този, който стане нов притежател, ще действа с нея. ”Лукойл ” до края на тази година завършва преработката на съветски петрол и от 1 януари без значение от тези удари в празно пространство, които вършат групата ПП-ДБ, България към този момент няма да получава тези доходи в бюджета си и цените на бензиностанциите ще бъдат такива, каквито ги виждате в другите огромни вериги, а не на “Лукойл ”. Нека не забравяме, че още веднъж “Лукойл ” заплаща 60% налог и никой не пита за какво компанията, която заплаща 60% налог, поддържа по-ниски цени на бензиностанциите си от фирмите, които заплащат единствено 10% ”, сподели Овчаров.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР